Ini antara tips berbuka puasa untuk kekal atau turunkan berat badan di bulan Ramadan.
1. Mula makan berbuka dengan sedikit karbo ringkas. Ia terus beri badan tenaga segera.
2. Cukup secawan air manis, segelas air kosong, sebiji dua kuih atau 2-3 biji kurma.
3. Tunaikan solat maghrib kemudian baru sambung dengan makanan yang lebih berat.
4. Berbuka dengan 2/3 daripada keperluan kalori diri sendiri. Sebaiknya simpan sikit untuk moreh.
5. Contoh 2/3 ialah 1000 kalori, ambil 750 kalori masa berbuka dan 250 lagi waktu moreh.
6 Jika makan nasi, mee, roti atau karbo lain, pastikan ada protein dan sumber serat sekali.
7. Karbo kembalikan tenaga. Protein kekalkan otot dan serat berikan rasa kenyang dan lama.
8. Kawal saiz hidangan. Ambil portion kecil dulu. Rasa tak cukup baru tambah sikit lagi.
9. 1 hari 1 nikmat hidup. Bahagia jadi 30 hari. Hari ni cendol, esok roti john, lusa murtabak.
10. Dari suapan pertama ambil masa 15-20 minit untuk signal kenyang sampai ke otak.
11. Makan dengan perlahan. Ia kawal paras gula dalam darah, insulin dan nafsu makan.
12. Berhenti sebelum kenyang dan bangun terus. Lagi lama ada depan makanan, lagi susah berhenti dan berterusan makan.
*****
Elak terus belasah makan banyak awal waktu berbuka puasa.
Ia membantu kawal paras gula dan insulin daripada naik mendadak.
Nafsu makan jadi lebih bertenang, mudah nak kawal diri dan dapat elak makan berlebihan.
Cukupkan minum air kosong. Bahagikan dari mula buka puasa sampai waktu moreh.
Berdoa juga sebelum azan. Pesan Nabi SAW, ini waktu mustajab untuk doa.
Minta pada Allah agar terus kuat semangat dan berjaya turun berat badan pada kali ini.
Begitulah.
Mohd Shahfazreen.
Marhaban Ya Ramadan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan